Glijden richting gletsjer

Onze allereerste gletsjer in Patagonië zullen we niet snel vergeten. Het modderige pad daarheen evenmin.

Glijden richting gletsjer

Park: Parque Nacional Queulat

Locatie: Aysén in Noord-Patagonië, tussen Puerto Cisnes en Puyuhuapi

Keuze wandeling: Wij kozen voor de wandeling naar een hooggelegen uitkijkpunt op gletsjer Ventisquero Colgante. Alternatief was een kortere wandeling naar een meer, waar je (tegen betaling) een bootje kon nemen om dichter te komen bij de gletsjer. Beide doen was geen optie.

Totale afstand: 11 kilometer, inclusief korte wandeling naar een waterval. Trekking naar de Ventisquero start 1,5 kilometer vanaf de inkom van het park en was 6,6 kilometer heen en terug.

Waarom vonden we dit mooi: Onze eerste gletsjer! Hij hing daar zo mooi te wezen. Toen we boven kwamen, was hij nog gesluierd in een wolkendek dat eerder die ochtend heel wat plensbuien veroorzaakt had. Langzaamaan trokken de wolken weg … Prachtig! Een collega vroeg zich al meteen af of dit zicht nog overtroffen zou kunnen worden. (Spoiler: ja!)

Wat vonden we lastig: Het bospad. Door de regenbuien die dag, waar wij gelukkig van gespaard zijn gebleven, lag dat er heel modderig bij. Balanceren dus. We zijn niet gevallen, maar ik ben wel twee keer met mijn hoofd tegen een uitstulpende boom (vermoedelijk dezelfde!) gestoten. Duidelijk dat ik geen ezel ben.

Transport: De bezienswaardigheden in Queulat is het makkelijkst bereikbaar vanaf Puyuhuapi (dorp ten noorden van Cisnes), maar kan ook vanuit havenstadje Puerto Cisnes. Wij vonden twee ‘tours’/transportopties: Vive La Lluvia en Transporte Alegría. Het eerste biedt een daguitstap voor bijna 50 euro, het laatste transport voor 13,5 euro. Keuze was snel gemaakt. Transporte Alegría vind je enkel op Facebook. Je kan via hen ook naar Puyuhuapi voor 8,5 euro. Reistijd van Puerto Cisnes naar de inkom van Queulat is ongeveer 2,5 uur.

Prijs: 9,5 euro inkom, 13,5 euro transport.

Meer info: Niet nodig, wijst zichzelf uit.