De mooiste weg naar nergens

Veel reizigers die het einde van de wereld willen zien, haasten zich naar het diepe zuiden van Patagonië, langs de Argentijnse steppe. Geheel onterecht laten ze een andere spectaculaire route, over de grens met Chili, links liggen. Verslag van een roadtrip van gletsjer naar gletsjer.

De mooiste weg naar nergens

‘Bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao!’ Op de ferry richting Chileens Patagonië zit de sfeer er dik in. Drie muzikanten uit de beurt delen een maté, een traditionele thee die in het zuiden van Chili en Argentinië gulzig gedronken wordt, en spelen een riedeltje. Tot groot jolijt van de toeristen op deze verder vooral door Chilenen bevolkte boot, blijkt het levenslied uit de Netflixserie La Casa De Papel ook in Patagonië een hit. En wij krijgen al varend langs diepgroene eilanden een voorsmaakje hoe bella de komende weken zullen zijn.

Welkom in de Chileense provincie Aysén, land van gletsjers en groen. Doorheen deze provincie loopt een weg, de Carretera Austral ofwel Ruta 7, die beter bekend staat als de Route 66 van Chili. Alleen: zoveel toeristen wagen zich daar niet aan. De meeste Patagoniëreizigers willen zo snel mogelijk naar het diepe zuiden, naar het immens toeristische nationaal park Torres Del Paine, en kiezen liever de Ruta 40, de Argentijnse tegenhanger van de amper geasfalteerde Carretera Austral, om er te geraken.

De reden hoeven we niet ver te zoeken. De Ruta 7 loopt dood in de eeuwige sneeuw.

Wie helemaal naar het zuiden van Aysén rijdt, naar het bergdorpje Villa O’Higgins, geraakt niet meer verder met bus of auto. De enige optie die toeristen dan nog hebben om elders te geraken, behalve rechtsomkeer maken, is een trektocht met hun hele hebben en houden over de Argentijnse grens. Wie geluk heeft, doet er twee dagen over. Minder fortuinlijke reizigers zitten soms dagenlang vast aan de grensovergang. Niet bijster aantrekkelijk voor wie geen vakantiedagen in overvloed heeft.

Ons laatste reisverhaal uit Patagonië, nu te lezen in De Morgen: https://www.demorgen.be/nieuws/het-lijkt-wel-game-of-thrones-deze-spectaculaire-route-langs-chileens-gletsjers-wordt-al-te-vaak-vergeten~bd20dd99/