Lockdown luistervoer
Een keer per bestemming blikken we terug naar alle fijne oorwormen die ons gezelschap gehouden hebben oog in oog met, euh, in dit geval: steeds hetzelfde uitzicht. Met op de achtergrond nieuwspodcasts over Corona.
Er staat een tv in ons appartement. Die blijft onaangeroerd.
Onze Belgische vrienden die ons (snik snik) verlaten hebben, Annelies en Jens, hadden ook zo'n tv. En Jens had er blijkbaar niet beter op gevonden dan elke dag een paar uur naar CNN te kijken, naar alle schokkende beelden van alle dood en verderf die Corona - toen al - aan het zaaien was. Annelies kwam er lichtjes zot van.
Blij dat wij die neiging niet hebben.
We blijven op de hoogte van het nieuws over Corona via de Belgische media - die toch over niks anders meer berichten - en dan vooral via het radionieuws.
Elke ochtend staan we op met Ayco en luisteren we, meestal nog net in bed, naar het nieuws van 14 uur (9 uur onze tijd). Tijdens ons middagmaal hoorden we, tot het zomeruur werd voor jullie, steevast de nieuwe cijfers uit Italië in De Wereld Vandaag. En krijgen we korte of lange nieuwsupdates om het halfuur, over slechte speeches, slechtere powerpoints, mondmaskers, woonzorgcentra, tuincentra (niet de kleine zelfstandigen, maar de grote ketens) en hoe shoppen, shoppen, shoppen blijkbaar belangrijker is dan een bezoek te brengen aan pakweg je ouders of je lief.
En dan denken wij: ach, België ...
Dus luistert Frederik via podcasts naar ander nieuws, naar Coronaupdates van over de hele wereld. In deze tweede podcastblog doet hij (na làng aandringen) uit de doeken welke.
- Coronavirus Global Update van BBC World Services: twee keer per dag snel vijf minuutjes een overzicht van nieuwtjes van over de hele wereld. Naar deze luisteren we meestal samen. Argentinië is er welgeteld al een keer in voorgekomen! België passeerde ook al meermaals (ik dacht twee keer?) de revue. De journalisten moesten in elk geval smakelijk lachen met het nieuws dat Belgen aangemoedigd worden om meer frieten te fretten.
- Don't Touch Your Face van Foreign Policy. Aan het begin van de lockdown was het dagelijks een kwartiertje, nu is het wekelijks een halfuur. Inclusief continue reminder dat we ons gezicht niet mogen aanraken. (Hoe moeilijk is dat trouwens?)
- De aflevering The Cataclysm Sentence van Radiolab. Toeval of niet, maar nog voor Corona uitbrak, heeft Radiolab een podcast opgenomen over wat je zou willen nalaten aan een toekomstige beschaving, mocht de onze door wisten-zij-veel welke ramp (of, je weet wel, pandemie) van de kaart geveegd worden. De podcast is gebaseerd op een experiment van de bekende fysicus Feynman uit de jaren 70, die wou weten van zijn studenten hoeveel wetenschap je zou kunnen samenvatten in één zin. Radiolab ging te rade bij kunstenaars, schrijvers, muzikanten en de uitvinder van het internet (die toevallig de fysicaprof van weleer nog gekend heeft) naar hun antwoord op dat experiment, zonder dat het per se met wetenschap hoefde te maken hebben. Die laatste besliste uiteindelijk - spoiler! - om helemaal niks na te laten, omdat elke beschaving zelf kennis kan vergaren en ze dat misschien slimmer zullen aanpakken dan wij, de mensen die uiteindelijk van de kaart geveegd zijn. Fair point.
- Veel podcasts maken, logischerwijs, specifieke afleveringen over Corona nu we allemaal thuis zijn. Onder andere The Weekly Mix (vroeger bekend als KEXP's Music That Matters - veel betere titel, we know) maakt, net als Ayco op Radio 1, muziekprogramma's van thuis uit met een van de kinderen van de dj mee on air - dj John Richards van KEXP gaat daarin verder dan Ayco: Ayco's kinderen worden deel van de jingle, terwijl Richards' kleine Henry mee mag presenteren als een soort extracurriculaire opdracht.
- Ook designpodcast 99% Invisible doet aan Coronarapportage. In Masking for a Friend doet het de geschiedenis van het mondmasker in China uit de doeken - en gaat het kort over duurzame mode. In Wipe Out vragen de podcastmakers zich af waarom we zoveel toiletpapier kopen en hoe het komt dat we net dat product gebruiken voor onze, euh, wel zeer persoonlijke hygiëne. Een van de tips komt de journalistiek ten goede: neem eindelijk dat abonnement op een krant en gebruik het krantenpapier, eens je alles gelezen hebt natuurlijk, om je kont zoals vanouds af te vegen. Zolang je het nadien niét in het toilet gooit (doe alsof je in Argentinië bent, zoals wij, en gebruik de vuilbak), is dat nog eens goed voor het milieu ook.
Miniaanvulling van Sarah: er is ook een Coronapodcast die specifiek over de impact van dit prutvirus op de textielsector gaat. Fashion Critical heet die. Daarover schreef ik iets op die andere blog die ik overambitieus blijf bijhouden in tijden van Corona: https://ontketening.be/2020/04/12/podcast-fashion-critical-toont-impact-covid-19-op-textielindustrie/